• bg
 • en

Хранене

Скъпи родители, ние в ЧДГ „НЕМО“ знаем, че здравословното хранене е ключът към доброто здраве и успехите на вашето дете. То трябва да е разнообразното, балансирано и редовно, за да расте детето здраво и силно. В ЧДГ „НЕМО“ ежедневно от детска кухня „Ян Бибиян“ се доставя вкусна и питателна храна, съобразена с изискванията за рационално хранене и приготвена по рецептурник, одобрен от Министерството на здравеопазването.

Здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години  се постига чрез няколко прости правила, които се стараем да спазваме:

 • Консумация на разнообразна храна, богата на витамини, минерали и фибри. Ежедневно приемане на храна от основните 4 групи (зърнени храни; зеленчуци и плодове; млечни продукти; месо и риба), за да има детето достатъчно енергия и сила през целия ден.
 • Знаем колко е важна закуската! След дългия нощен сън тялото се нуждае от зареждане с енергия и хранителни вещества. Тя е чудесно начало на деня и дава енергия за учене, игри и спорт.
 • Консумиране на зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитаме пълнозърнест хляб – той е по-богат на хранителни вещества, като растителни влаксини, минерали и витамини важни за здравето на детето.
 • Консумация на зеленчуци и плодове всеки ден. ЧДГ „НЕМО” е бенефициент по програмата на ДФ „Земеделие” - „Училищен плод”, защото знаем, че плодовете и зеленчуците са едни от най-полезните храни. Те са важни за растежа и развитието на детето, а освен това създават естествен имунитет срещу болести и вируси.
 • Прием на достатъчно мляко и млечни продукти. Те са най-добрият източник на лесно усвоим калции, богати са на белтък и витамини, които осигуряват растежа и здравината на костите и зъбите. Ето защо, ние в ЧДГ „НЕМО“ участваме в програмата на ДФ „Земеделие“ – „Училищно мляко“, за да предоставим на децата Ви редовен прием на млечни продукти.
 • Храната, която децата приемат е разнообразена с достатъчно месо, риба и бобови храни, които са богати на белтък и са важни за растежа и здравето на децата. Месото и рибата съдържат и лесно усвоимо желязо – важен елемент за изграждането на червените кръвни телза, за подобряването на вниманието и силата и за дейността на мозъка и сърцето.
 • Ограничаване приема на захар, захарни и сладкарски изделия. В ЧДГ „НЕМО“ вече трета година успешно работим по програма за намаляване на сладкишите в детската градина. Радваме се, че родителите се съобразяват с нашите изисквания какви торти да поръчат за рождения ден на своето дете - малки и с намалено съдържание или липса на захар. Насърчаваме почерпка с плодове и фреш като напитка – без газирани напитки и сокове.
 • Ежедневен прием на достатъчно течности – вода, чай, мляко. Чаят, който пият децата в ЧДГ „НЕМО“ е без захар, само с лимон; киселото мляко се подслажда само с плод. Съобразно последните изисквания на РЗИ – София всички деца пият вода от чашки за многократна употреба, които се стерилизират веднага след използването. Водата, която се пие е пречистена с филтър Аквафлор.
 • Спазване на хигиенни правила при хранене. Децата са насърчавани преди и след всяко хранене да си мият ръцете, да използват салфетки и да изграждат добра култура на хранене.
 • Класическата музика по време на хранене подобрява атмосферата и настроението на децата, подобрява храносмилането и оказва благоприятно въздействие върху целия организъм.
 • Родителите се информират ежеседмично за менюто на децата писмено, на специално организирано за целта табло и чрез електронния дневник „КИДДО”.